Brandnetels, de meeste mensen lopen met een grote boog om dit plantje heen omdat ze er nare ervaringen mee hebben, want wie heeft zich nou niet gebrand aan die puntige stekeltjes? Ondanks dat ik me er zelf ook wel eens aan gebrand heb ben ik fan van dit stekelige plantje. Tijdens mijn chemokuren dronk ik liters brandnetel thee. Brandnetel is namelijk een bron van vitamine A & C, werkt ontgiftend en bevat vele mineralen zoals ijzer, calcium, kalk, magnesium & kalium. Het drinken van thee is een handige manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen, in dit recept doe ik er nog citroen bij voor extra vitamines.

Je kunt brandnetelthee in een pot of zakje kopen of je kunt zelf op pad gaan en brandnetels plukken. Ga dan wel voorbereid op weg en neem dikke handschoenen, een schaar en plastic tas mee. Let er tijdens het knippen op dat je niet alles weghaalt maar nog voldoende plant laat staan. Waar je knipt is ook van belang, planten langs een drukke weg zijn meer vervuild dan de planten bij rustige wegen.

Thuis heb je een vergiet nodig om de planten te wassen, ik knipte de blaadjes af en deed deze in een vergiet. De wortels en stengels heb ik zelf weggegooid maar daar kun je ook nog receptjes mee maken. Was de blaadjes goed onder lauwwarm water, hierdoor verdwijnen de stekels en kun je straks zonder je te branden de blaadjes snijden. Droog de bladeren alvast door ze in een doek uit te wringen, snijd dan de blaadjes in kleine stukjes. Doe de kleine stukjes blad wederom in een doek en wring goed uit, anders gaat het tijdens het drogen in de pot schimmelen, daarna kunnen de blaadjes in een weckpot. Zet de pot op een zonnige plek in de vensterbank en laat tenminste twee weken drogen.

Copyright © 2018. All rights reserved.
Terug